乾燒茄子

 
老伴買了三隻小巧、新鮮的白茄子,她本想好像以前那樣用蒜泥蒸熟加醬油、蔴油拌勻上桌。我請纓以西式煮法試做了一個乾燒茄子,味道果然不錯。製法很簡單,有興趣的朋友可以一試。
 
材料:
茄子,海鹽,橄欖油,黑椒粉,蒜蓉,牛油半茶匙,柚子醋2茶匙,蜜糖1茶匙,醬油1茶匙,紅酒2茶匙,雞粉少許。
 
製法:
1、茄子洗淨破開兩邊
2、茄子兩面抹橄欖油,海鹽,黑椒粉,蒜蓉各少許
3、有皮一面向上放入預熱200度C焗爐焗約8~10分鐘或至表皮略現焦黄取出鋪排上碟
4、將其餘材料以慢火煮成濃汁淋上茄子即成
Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

迴響

  •  On 15/10/2008 at 8:27 上午

    早晨呀………..謝謝呀……….^^…………

  • 路人  On 15/10/2008 at 8:28 上午

    ^2^

  •  On 15/10/2008 at 8:28 上午

    你唔好用咁多時間譯……..記住都要用些時休息及其他活動……….唔好太勞神呀…….)))))))))))))))………………

  • 瑞克  On 15/10/2008 at 8:42 上午

    有無相呀?整張黎睇睇!!

  • lady  On 15/10/2008 at 9:40 上午

    來喲…來喲….來學野喲

  • fan  On 15/10/2008 at 9:40 上午

    早晨~

  • fan  On 15/10/2008 at 9:41 上午

    好食呀!

  • lady  On 15/10/2008 at 9:45 上午

    1) 海鹽及柚子腊係那裡買架?
    2) 焗爐預熱時…真係無野擺入去既喎…危險嗎?
    早晨啊~宗兄, 唔好笑宗妹愚昧呀 ^^ 

  • fan  On 15/10/2008 at 9:48 上午

    農諺曾有“秋敗茄子似毒藥”之說.

  • deby  On 15/10/2008 at 5:25 下午

    提起茄子就想起母親大人的鯪魚釀茄子的,勁好味。

  • Frank  On 15/10/2008 at 9:36 下午

    藍亦~得,我自己會因住Deadline格勒。
     
    艾瑞克~唔好意思,煑嗰陣唔知得唔得,所以冇影相。食晒落肚覺得好味至諗到同大家分享食譜。以後再整時補上。
     
    宗妹~海鹽同柚醋好多日式超級市塲都有得賣。我喺太古城Apita買嘅。冇海鹽,普通幼鹽都得。
    使用焗爐一般都要預熱至可以控制加熱時間,預熱期間當然係吉嘅囉。唔使驚噃,好安全架。不過切記要帶防熱手套。
     
    芬妹~真係?咁依家我咩中咗毒?有乜解救?
     
    Deby~煎釀三寳我好中意食。最中意釀茄子。

  • 瑞克  On 15/10/2008 at 10:39 下午

    期待下次的傑作!

  • 簑笠翁  On 16/10/2008 at 3:51 下午

    一於照辦煮碗先。多謝!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: