苦瓜食譜~10

 
苦瓜香菇蒸滑雞
 
1.苦瓜一根,剖開去籽切片,用少許鹽醃一小會兒,即是去掉些苦味,也是先入點底味。

2.雞腿兩隻去骨切塊,用鹽,生抽,蠔油,麻油,料酒,胡椒粉,生粉,一個雞蛋清,花椒,乾辣椒腌5分鐘。
3.苦瓜用清水洗去多余的鹽, 擠干水,和泡發的香菇拌入雞塊內。
4.覆上保鮮膜,放進微波爐內,高火10分鐘,中間取出翻一次,即成。

Photobucket

廣告
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

迴響

  • 淑敏  On 25/06/2008 at 5:06 下午

    ^^

  • lady  On 25/06/2008 at 5:07 下午

    2

  • 淑敏  On 25/06/2008 at 5:08 下午

    香菇滑雞……我至愛^^

  • lady  On 25/06/2008 at 5:08 下午

    宗妹前日整了涼瓜煮峴, 唔錯

  • lady  On 25/06/2008 at 5:09 下午

    呢款好有新意

  • lady  On 25/06/2008 at 5:11 下午

    昨晚叫靚佬整了涼瓜煮豆豉鯉魚, 亦好味

  • 簑笠翁  On 25/06/2008 at 5:26 下午

    涼瓜排骨飯是我諗唔到食乜嘢時嘅最佳選擇。

  • 路人  On 25/06/2008 at 5:32 下午

    咁多人到咗簽到嘅

  •  On 25/06/2008 at 7:05 下午

    你呢排都食苦瓜咁喎…….街市的苦瓜係咪比你買晒…… :p………..

  • Sam  On 25/06/2008 at 7:57 下午

    點解講極個印傭都唔明既……….唉

  •  On 26/06/2008 at 9:49 上午

    MORNING…….AR……….

  • lady  On 26/06/2008 at 12:16 下午

    請個安先咋 :))

  • Sam  On 26/06/2008 at 3:01 下午

    無論有銀冇銀,我都要定期上繳Q老媽,否則…………….嘿嘿嘿

  • lady  On 26/06/2008 at 4:15 下午

    金魚仔….放心…靚太同你一樣

  • Sam  On 26/06/2008 at 4:46 下午

    自諭三腳馬,看來岸居,其實可憐………………

  • Frank  On 26/06/2008 at 7:09 下午

    淑敏~呢個菜譜係朋友寄俾我,其實我中意隔水蒸多過用微波爐,味道比較自然。
     
    宗妹~涼瓜煑蜆味道好夾,清新鮮甜。煑豆豉鲮魚好經典,靚佬應可氹得佳人歡心。
     
    孤舟老弟~我都中意食,不過排骨要新鮮,雪藏就冇咁好味。
     
    路人老弟~一時多人光顧,一時門堪羅雀。
     
    藍亦~最近只不過整咗兩餐欖角蒜蓉炒涼瓜啫,點會俾我哋買起晒啲涼瓜呢?乜澳門買唔到咩?
     
    OQ老弟~你叫印傭做乜佢唔明?係唔係佢唔識聽廣東話?咁順攤上繳中央,睇嚟都係我哋呢一代岸居啲噃。
     
     
     
     
     
     

  • 瑞克  On 26/06/2008 at 10:06 下午

    健康菜色

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: