感情顧問

 
今朝睇路人A寫嘅「快樂 ╴25」,諗起早年一件瘀事。話說當年我有兩個老同學兼老友同時追求個靚女,靚女求教於我。當時老朽年少無知,同佢作理性分析,並坦誠建議佢應選擇A君。點知佢最終揀咗B君,日後仲同B君提及此事,搞到幾乎連朋友都冇得做。雖然幾十年過去,至今同B君大家心中都有條刺。所以奉勸各位千祈唔好喺感情問題亂咁幫人出主意。
 
俗語話:「寧教人打仔,莫教人分妻。」,有道理。不過今時今日都唔可以教人打仔,分分鐘畀人告你教唆傷害兒童身體罪。總之,「眾地莫企,眾事莫理」,可以少啲煩惱,多啲快樂。
廣告
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

迴響

  • 淑敏  On 19/06/2008 at 9:25 上午

    …..

  • 淑敏  On 19/06/2008 at 9:26 上午

    Goodmorning……..agreed!

  • deby  On 19/06/2008 at 9:30 上午

    今日來,重以為都有苦瓜食,點知學會名節保身,謝謝

  • Frank  On 19/06/2008 at 9:42 上午

    Deby~快樂難求,煩惱易尋。少管閑事,明哲保身。涼瓜雖苦,食後回甘。還有食譜,明日刋豋。

  • 路人  On 19/06/2008 at 10:42 上午

    哈, 有時幫人會幫出禍嘅.

  • Sam  On 19/06/2008 at 11:01 上午

    哈哈哈~ 岸居少年舊回憶, 一腔熱誠, 何瘀之有, 不過到變左麻甩,好多野都自動波就住就住…………….更加岸居~

  • 小雯  On 19/06/2008 at 12:27 下午

    It\’s always difficult to have sensible analysis for relationship.

  • Frank  On 19/06/2008 at 1:45 下午

    路人老弟~好心做壞事嘅例子比比皆是。
     
    OQ老弟~少年唔識輕重,唔理後果,諗到就講,講到就做。撞得板多,累積經驗,老來就凡事三思,慢人幾拍。
     
    小雯~Now I have learnt that love is blind, and it is beyond reasoning.

  • 金魚  On 19/06/2008 at 7:50 下午

    yes……relationship……..ai ~~~~~~~troublesome & complicated

  •  On 19/06/2008 at 8:33 下午

    凡事三思, 可能會慢幾拍, 總好過俾人話多事.

  • moon  On 19/06/2008 at 10:05 下午

    哪有这么小器的朋友阿!你帮他未来老婆分析,是你替他照顾他未来老婆呢!不谢你,反而觉得是条刺!真是!如果是我,我就不会记心中的!

  • Frank  On 20/06/2008 at 9:46 上午

    Vivi~Have you heard this: 「唔做中,唔做保,唔做媒人三代好。」
     
    平常心~所以唔好怪老人家做嘢拖拖拉拉。
     
    小藍~因為他認為我偏幫A君嘛。

  • lady  On 20/06/2008 at 10:23 上午

    早晨. 明啊~宗兄, 人長大左, 顧慮多左…..會三思而行, 包括言語上, 行為上

  • 小鞋子  On 20/06/2008 at 11:12 下午

    我試過….某rommate哭哭啼啼地數算男友的不是, 根據她的舉證, 我說不如你趁這段時間給大家冷靜下, evaluate一下對方是否適合你. (既然你講到佢咁衰) 點知, 第二日, 佢巳經主動和男朋友講和. 仲同我講: 你以後不要再誣衊我男朋友了. 否則你就真的會成為他口中的八婆.
    幾年後, 這個男朋友在訂婚後和她分手. 還弄到好像是她弄跨了的樣子. 半年後和她一個很憎的女人結婚.
    我朋友大受打擊. 跟著怨我為什麼不早點提醒她.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: