真假難分

早輪香港電視台轉播大陸中央電視台爆出一則驚人新聞話北京有一家肉包製造工場用紙皮箱攪爛成漿然後溝埋肥豬肉同香料做餡冒充豬肉包賣畀人,曾經幫襯過顧客稱唔知原來食係紙皮包,都幾好味咁話。嗰個記者將成個製造過程好詳細咁拍低,睇到觀眾毛骨悚然點知過咗兩日,中央電視台突然宣佈話呢個新聞係假嘢嚟架,係有個臨時工自編自導,譁眾取寵想搏出位,整咗單咁大鑊出來。

聽講呢個臨時工同埋佢上司事後全部革職查辦,個ground zero亦被查封,準備好快夷為平地。依家搞到議論紛紛,唔知呢單新聞係假,抑係宣佈呢個新聞係假新聞係假(好似急口令咁,寫完自己睇咗幾次至明自己講乜)。不過係大陸生活過都習慣咗個種“假作真時真亦假,無為有處有還無”社會風氣,唔會引起乜回響,係國外同埋香港就覺得好大件事。

以老朽淺見,可惜呢單新聞被定性為假新聞,如果係真,就係一件好事。點解?,擔張凳仔坐低,等老朽慢慢話你知啦。

一、呢個識得廢物利用工場主持人咁有環保意識,政府應該大量宣傳將佢捧成雷鋒咁,成為全國人民學習嘅對像,努力將中國塑造成一個世界環保嘅先進國家。如果諾貝爾有環保先鋒獎,中國應該好似支持陳馮富珍咁全力支持提名佢競逐。

二、自從改革開放以來,假冒偽劣產品層出不窮。繼假雞蛋,假茅台酒,隔年月餅,陳年粽子,粉絲魚翅,豬皮燕窩後,再加上紙皮肉包湊夠食物中嘅七大奇觀,我地中國人咁有創意,咁有商業頭腦,值得自豪。

三、依家世界入口膨脹,到今日超過65億人。食物短缺已經成為好多貧窮國家頭痛問題。中國大可以將呢個製造紙皮豬肉包技術出口,除咗造福世人,提高國家國際江湖地位,又可以賺多少外匯。一舉三得,何樂而不為?

四、從政治層面考慮,國家電視台發佈咁驚天動地新聞,充分證明中國有新聞自由,傳媒監察力量已經接近國外先進民主國家嘅水平。仲有邊個敢話獨裁政府唔及民主國家?香港民主派以及嗰啲中咗西方民主意識毒人士仲有乜理由要結束一黨專政?

寫完呢篇,電台啱啱播緊許冠傑幾十年前舊歌:難分真與假,人面多險詐….”,突然感到不勝唏噓。

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

迴響

  • 路人  On 24/07/2007 at 5:03 下午

    假新聞度度都有, 坐梳化就一定係真嘅 

  • Frank  On 24/07/2007 at 5:42 下午

     真作假時假亦真,因住疏化有條針。哈哈,講下笑。

  • 路人  On 24/07/2007 at 6:00 下午

    有線人? 哈哈, 係邊個? 

  • 幸福生活  On 24/07/2007 at 8:33 下午

     恭喜中國得到四個大獎﹕      一、環保先鋒獎      二、創意獎      三、技術獎      四、新聞自由獎恭喜~~ 恭喜~~

  • fan  On 24/07/2007 at 11:02 下午

     中國人好聰明,假冒偽劣產品層出不窮~
     

  • Frank  On 25/07/2007 at 9:10 上午

    路人老弟~路人、線人難分,“路線”圖則欠奉。 嘿嘿…
     
    幸福生活~哭笑不得…
     
    芬妹~古代中國人有大聰明,所以才有四大發明。現代中國人只有小聰明,假冒偽劣,抄襲掠奪他人產權。

  • Maggie  On 25/07/2007 at 9:36 上午

    真係不愧為 Uncle Frank …勁! 

  • 路人  On 25/07/2007 at 9:48 上午

    頭殼頂戥完印就做 eleph ant, 哈哈

  • 路人  On 25/07/2007 at 10:14 上午

    幸福度差四條估唔到, 等你出馬啦 

  • Sam  On 25/07/2007 at 2:57 下午

    好彩中國十三憶人 只有九憶人假者……….

  • Frank  On 25/07/2007 at 7:16 下午

    瑪姬~多謝讚賞。
     
    路人老弟~真係冇野難得到你渦,幸福度個謎語你都唔識,我更加唔掂啦。等佢開估學下野。
     
    OQ老弟~原來下邊仲有:
    十億人民久億騙,還有一億在訓練 。
    十億人民九億商,還有一億等開張。

  • fan  On 25/07/2007 at 8:28 下午

    呢兩條佳句,正呀~ 

  • fan  On 25/07/2007 at 8:31 下午

    中國唔止十三憶人口,
    仲有很多人係數唔到~ 

  • 米米  On 25/07/2007 at 8:50 下午

    大陸啲嘢真係…. 

  • 幸福生活  On 26/07/2007 at 11:29 上午

    終於入到黎喇~ 

  • 幸福生活  On 26/07/2007 at 11:30 上午

     大陸實在太多問題有待解決﹐現在透過互聯網很多事情都暪不了。特別喜歡看您以幽默的文筆寫這類諷刺時弊的文章。

  • 路人  On 26/07/2007 at 11:30 上午

    早晨先 

  • Sam  On 26/07/2007 at 3:34 下午

    問題係重有人好大聲講 反咁耐食咁耐都冇播,咁即係冇問題啦…..呵呵呵,真岸居.
    睇泥香江重可以頂十年八年天既,千祈咪俾佢地開竅天播~

  • Sam  On 26/07/2007 at 3:35 下午

    ……..反咁耐食咁耐都冇 "樹"播…..

  • Frank  On 26/07/2007 at 9:41 下午

    芬妹~極有可能超過十三億,不過大部份係生活困苦冇乜教育既農民。 
     
    米米~依家爆出來既只係冰山一角,正是:三水佬睇走馬燈~陸續有來。
     
    幸福生活~多謝欣賞,請多指教。
     
    OQ8~依家冇問題唔代表以後都冇問題,唔知幾時爆鑊,就:殯儀館排長龍~死得人多囉。

  • 流浪貓  On 28/07/2007 at 12:43 上午

     以前國內的朋友也說國內有很多食物是不可吃的,他們也分不出來。

  • Frank  On 28/07/2007 at 2:06 下午

    Liza~大陸同胞仲矇過香港人。周時食錯野第日發病,死左都唔知點解。 

  • 不落阁  On 29/07/2007 at 11:43 上午

    政府已经宣布这个是假新闻,但人们反而在想到底这个宣布是真的还是假的,而且宣布后更令人相信这个新闻是真的!

  • Unknown  On 23/06/2008 at 7:56 下午

    wow gold!All wow gold US Server 24.99$/1000G on sell! Cheap wow gold,wow gold -69050918129665

  • Unknown  On 12/08/2008 at 9:21 下午

    Welcome to enter (wow gold) and (wow power leveling) trading site, (wow gold) are cheap, (wow power leveling) credibility Very good! Quickly into the next single! Key words directly to the website click on transactions!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: