阿扁喊冤

阿扁116日晚為針對佢起訴書以閩南話作出回應辯護話份起訴書對佢唔公平,自己係無辜。翻譯成廣東話大意係:

一、當選總統之後,自動將月薪減半,如果我貪財點會咁戇居喎?減個部份計計埋埋到依家都超過三千萬台幣喇。你地話我有冇可能為貪污濕濕碎千零萬台幣,自己既高尚名譽教飛?

(筆者按:第一、呢條友真係工心計,仲犀利過張良、諸葛亮。當選總統個陣已經預咗借總統地位搲銀,一早度好呢條橋,以防萬一賴嘢攞嚟照寶甩身,果然畀佢估到有今日,真係叻仔,好!第二、檢察院所摷到嘅證據只係九牛一毛,做六年總統,搵到嘅點止得個區區幾千萬台幣啫。

二、份起訴書話我攞人地啲發票嚟開公數。係,有呢件事。不過由此所得嘅錢係用嚟搞秘密外交,一個仙都冇袋落自己個袋度架。乜嘢秘密外交?你都傻嘅,話明係國家秘密囉,點講得出來架?

(筆者按:一句國家秘密就可以為所欲為。海峽兩岸嘅政治領袖,果然係一脈相傳,血濃於水,哈哈,阿扁想唔認自己係中國人都唔得喇。就憑呢句歪理,我深信兩岸和平統一指日可待。)

三、部份Claim到嘅錢用嚟同人食飯,以及買禮物送人聯絡感情….同邊啲人食飯?送禮物畀邊個?我點記得咁多噃。

(筆者按:記性咁差,唔好講做總統,做律師都冇資格啦。不如早早辭官返台南耕田罷啦。)

四、份起訴書話我老婆吳淑珍用公帑買名牌衣物,名貴首飾畀自己….既然依家畀你搵到證據厾(篤)爆,我就唔怕認囉。不過佢只係代我買送畀佢架。我地兩公婆恩愛,互相餽贈禮物好平常啫,你地唔係睇唔開吖嘛?

(筆者按:扁哥、扁嫂真係鶼鰈情深,足以做天下夫妻嘅式範。只不過佢喺度慷台灣人之慨,當正台灣政府係自己嘅私有財產,攞公帑益自己人就太過張揚。一日都係衰在佢擺明搞台獨,同大陸大家唔啾唔睬。若果佢一早同大陸班貪官高手取經,學下點樣以權謀私搵街外錢,又點會出現今日咁尷尬嘅場面呢?)

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

迴響

  • lady  On 08/11/2006 at 2:25 下午

    大宗兄~午安.
    睇見扁叔就頭痛 :((

  • fan  On 08/11/2006 at 5:12 下午

    阿扁用閩南話辯護,我都係覺怪怪地~

  • 小雯  On 08/11/2006 at 5:27 下午

    「解釋即係掩飾」!

  • Frank  On 08/11/2006 at 6:24 下午

    宗妹~從另外一個角度睇,佢係個都幾有趣既小丑來架。
     
    芬妹、小雯~事關佢知道呢套似是而非嘅歪理,除左佢嘅鄉里擁躉外,冇人會信架。講國語斬嘥口水啫。

  • jackie  On 08/11/2006 at 6:25 下午

    AA所讲既一句话:人在做,天在看. 阿扁所做既一切,一定会有报应嘎.
    我地大大声一齐唉))))))))) 阿扁下台….阿扁下台…..阿扁下台….)))))))) 口号乜传遍全世界啦.阿扁真是5知丑.

  • Sam  On 08/11/2006 at 9:05 下午

    講時講, 但係阿扁既情史又真係值得人歌頌.
    班民進黨又各自打算,俾左阿蓮妹上台可能更大獲,這個女人發起癲泥真係唔講得笑.
    馬英九就梗係坐山觀虎鬥,反正時間對佢有利.
    李登輝就及住執死雞,
    難委老施係度死頂.
    今次寶島示威又值得一讚,希望佢地借鏡香江,大陸就睇住寶島套劇啦~

  • ♥ QG ♥  On 09/11/2006 at 5:20 上午

    你寫政治, 我唔識回應添!
     
    PS. Frank 先生, 籠賀嘩? 

  • 路人  On 09/11/2006 at 8:26 上午

    始終要証據嘅

  • 天邊  On 09/11/2006 at 9:31 上午

    uncle frank早安~
    一篇勁過一篇, 不過如果呢個spaces係台灣或大陸, 可能會被封了~~

  • lady  On 09/11/2006 at 10:29 上午

    morning Brother. Hope u very fine la!

  • Amy  On 09/11/2006 at 10:46 上午

    扁嫂被控貪污又加上當內內訌,阿扁今次真是陪了婦人又折兵~~~咎由自取!!!

  • jackie  On 09/11/2006 at 2:08 下午

    Frank uncle good afternoon.
    我又入来倒扁啦,高声口号)))))))))) 阿扁下台,阿扁下台((((((((((((

  • Frank  On 09/11/2006 at 2:44 下午

    Jackie~報應?未必。陳太欠落299條人命,咪一樣飛黃騰達做世衛阿head?
     
    Q老弟~就算蓮姐做總統都冇乜作為架啦。民進黨畀阿扁玩殘左,想翻身都有排喇。
    宋楚瑜賤肉橫生,冇厘貴氣,潛質有限。
    馬英九雖然望之不似人君,但係得到阿扁呢個貴人幫手,事勢造英雄,如果呢兩年唔爆大鑊,應該可以上位。
    李登輝屍居餘氣,來日無多,不成氣候。
    其實我認為施明德係個人才,可惜當年讓左畀阿扁上位,依家重病在身,時不我予矣。
    睇見台灣搞到七彩,大陸依家心情好矛盾,“讓我歡喜讓我憂。”歡喜既係可以振振有詞咁繼續踩民主政體,有民主又點?咪選到個阿扁,搞到台灣一鑊泡。我地專政幾正呀,欽點到個英明神武既胡老總,國勢日益昌隆,錢多到通街派。

  • Frank  On 09/11/2006 at 3:09 下午

    QG~多謝你來探我,保持聯繫。
     
    天使路人~證據?已經有大把確鑿既證據啦,不過畀一句國家機密KAM晒唧。將來睇法院接唔接受。
     
    Q老弟~(續)憂心既係怕台灣呢一股人民反貪腐之風吹到大陸,搞到全國官不聊生,就好大鑊。
     
    天邊~台灣絕對唔會封,得閒你上網睇下D台灣網民既言論,篇篇比我寫既出位十倍。大陸就難講,時收時放,睇當時政治氣候而定。
     
    宗妹~我呢幾日周身骨痛,不過仲可以打得波。多謝關心。
     
    MIMI~睇來阿扁依家一身蟻,都幾難甩身。
     
     

  • lady  On 09/11/2006 at 5:19 下午

    宗兄無事丫嘛? 幫人家搬屋來嗎? (周身骨痛)

  • Sam  On 09/11/2006 at 8:06 下午

    林兄,
    無風無雨,您搞乜骨痛??唔係關飲酒事瓦??
    Q@關心中

  • Frank  On 09/11/2006 at 9:04 下午

    宗妹、Q老弟~可能係年前腰骨舊患發作,日前聽朋友話,仲以為係乜野坐骨神經痛,嚇餐懵。
    心想呢趟弊啦,以後打波都要撐支拐杖,咪好唔掂?好彩唔係。
    今日好似好番D啦。有勞兩位關心,銘感於心。

  • fan  On 09/11/2006 at 10:04 下午

    腰骨舊患發作就唔好打球住啦~

  • Cat  On 10/11/2006 at 12:01 上午

    他那不要臉的嘴臉
    只能說是TW百姓之災~

  • 米米  On 10/11/2006 at 12:49 上午

    果然係死撐!

  • 簑笠翁  On 10/11/2006 at 11:57 上午

    宗兄:午安呀!條腰好番未呀!小心保重!
    仍然覺得台灣的民主好,再拖下去,民進黨最終也被拖垮。
    此事若在大陸已一早成為新的「六四事件」了。台灣‥我欣賞你!

  • Frank  On 10/11/2006 at 1:12 下午

    芬妹~多謝關心。不過打左成十年乒乓波,唔打唔舒服。一陣又去啦。
     
    TwistingCat、米米~佢假假地都受過高等教育,兼夾係一個資深律師添,但係畀大家睇到既係一個恬不知羞既貪婪小人物。
    所以話一個人既人格同受過幾多教育唔一定有直接關係既。
     
    孤舟老弟~勞煩老弟關心,感謝了。你我都要好好地保重身體。
    台灣民進黨已經畀佢搞到元氣大傷,再拖落去,玩完囉。
    我地大陸政府管理咁嚴密,點會好似台灣咁渣。
    你班友仔係度示威丫吶,開隊坦克車來,問你怕未。
    邊個夠膽起訴領袖?咁即係現行反革命唧,即刻拉人封艇,跟住打靶!
    咁咪可以建設一個和諧既社會囉。嘿嘿。

  • fan  On 10/11/2006 at 8:12 下午

    林兄得閒就來沙田宜家傢俬行下啦~順便遊萬佛寺都好靚架~

  • 幸福生活  On 10/11/2006 at 8:18 下午

    我唔識政治, 少講為妙。~~ 保重身體啊!~~ 我一唔做運動﹐腰骨就痛。

  • Frank  On 11/11/2006 at 10:25 上午

    芬妹~多謝指點,遲下一定去。可能會撞到你同你四千金都未定。(^..^)
     
    幸福生活~唔懂政治,生活更幸福。腰骨痛同運動唔一定有直接關係卦?

  • 幸福生活  On 15/11/2006 at 7:43 下午

    可能我應該說是腰痛﹐我要做多種強化腹部肌肉及拉長近腰背肌。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: